Cigányellenes tüntetést tartottak Jászapátiban

Megosztás

A megmozdulást a Mi Hazánk Mozgalom szervezte, de a vonulást nem engedélyezte a rendőrség. Nem messze ettől a helyszíntől a romák ellentüntetést szerveztek.

„Adjon az Isten. Szebb jövőt” – üvöltötte az a nagyjából 3-400 fős tömeg, amely a perzselő hőségben felsorakozott Jászapáti szélén a Vásártéren vasárnap délután. Így tizenkét évvel a Magyar Gárda feloszlatása után ismét szélsőséges csoportok gyűltek össze a jászsági városban.

„Elég volt a cigánybűnözésből. Rendet, csendőrséget.”

Ezzel a felhívással hirdetett erődemonstrációt június végén a Mi Hazánk Mozgalom, a párthoz csatlakozott a Betyársereg és a Magyar Önvédelmi Mozgalom. Két bűncselekmény után úgy gondolták Toroczkaiék, hogy ideje felvonulni rendet teremteni, szerintük ugyanis az utóbbi időben polgárháborús övezetté vált a Jászság, és a kellő rendőri fellépést hiányolják.

Buszokkal, motorokkal, autókkal érkeztek a feketébe öltözött szimpatizánsok az ország különböző pontjairól, a rendezvényen árpádsávos lobogókat és a Mi Hazánk zászlóit lengették, többen valamely szélsőséges csoport egyenruháját viselték.

Mit keres Jászapátiban a Mi Hazánk? - Magyar Jelen

Nem lett volna szabad megengedni

Kisebb csúszással kezdődött a három órára meghirdetett rendezvény, többek ugyanis még nem jutottak be Jászapátiba. Rendkívül komoly rendőri készültség volt a városban, már a település szélén leállították az autókat, megkérdezték a sofőröket, hogy hova mennek, és átnézték a csomagtartókat. Beljebb, a város központjában is kisebb-nagyobb rendőri erők gyülekeztek a mellékutcákban, számos ponton pedig kamerát szereltek fel, hogy dokumentálni tudják az esetleges atrocitásokat.

Nem véletlen ez a nagy készültség, a Mi Hazánk rendezvényétől alig egy kilométerre a helyi roma önkormányzat hirdetett ellendemonstrációt.

„Azt szeretnénk üzenni, hogy elutasítjuk azt, ami most Jászapátiban történik. Azt hogy szervezett rasszista mozgalom működhet Magyarországon”

– mondta lapunknak a helyszínen Szénási László, a Jászapáti Roma Önkormányzat elnöke. A Piac téren nagyjából 100-150 ember gyűlt össze, és egymásnak adták a mikrofont a résztvevők, hogy mindenki elmondhassa a sérelmeit, gondolatait.

„Nem lett volna szabad megengedni, hogy ide bevonuljanak. Egymás ellen uszítják a cigányokat és a nem cigányokat” – mondta egy férfi a gyülekezés közben. Civil szervezetek és roma önkormányzati képviselők is érkeztek a helyszínre, de a roma tüntetésen többségében helyiek vettek részt.

Igaz, van aki azt mondta, sokan nem mertek eljönni, mert félnek a balhétól.

„Azért vagyunk itt, mert itt szeretnénk élni békében. Itt születtünk, itt vannak a gyermekeink, itt vannak eltemetve a szüleink” – mondta egy másik résztvevő, aki nem tagadta, hogy van feszültség a településen.

A gyűlöletkeltés elleni tüntetés Jászapátiban – Fotó: Cseke Balázs / Telex

Jászapáti az ország legbiztonságosabb települése lett

Közben a másik helyszínen elkezdődtek a beszédek, amit a feketeruhások a tűző napon katonai fegyelemmel hallgattak végig. „Megjelenésünkkel elértük azt, hogy Jászapátit ma Magyarország legbiztonságosabb településévé tettük” – mondta Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője. – „És ha így kell motiválni a rendvédelem szerveit, akkor higgyétek el, motiválni is fogjuk, mert ehhez jogunk van.”

„A cigánybűnözés szó nem azt jelenti, hogy minden cigány bűnöző” – magyarázta Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke. Léteznek ugyanakkor olyan tipikus bűnelkövetési módok, amelyek speciális jogalkotást kívánnak – folytatta, majd hozzátette, a Mi Hazánknak megvan erre a programja.

„Lehetőség volna a cigánybűnözés visszaszorítására, csak a politikai akarat hiányzik hozzá.”

Toroczkai László a Mi Hazánk tüntetésén Jászapátiban – Fotó: Cseke Balázs / Telex

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom vezetője szerint a rendőrség a szőnyeg alá sepri a bűncselekményeket, és nem derülhet fény a romák által elkövetett bűnökre sem. Állítja, ebben a jelenlegi kormánynak is van szerepe.

„Magyarországon és a világon két biológiai fegyvert használnak a civilizáció felszámolására: az egyik a cigányság, a másik pedig a koronavírus. Mind a kettővel játék folyik, amelynek az a lényege, hogy meggyengítsék azt a civilizációt, amely a világot uralta”

− fogalmazott a pártelnök. A jelenlegi hatalom szerinte ugyanúgy felhasználja ezeket a biológiai fegyvereket, mint az előző kormány.

Közben kijjebb sétáltam a tömegből, ahol több helyivel is sikerült beszélni, ők inkább a fák árnyékából szemlélték az erődemonstrációt, nem kívántak a katonás rendben felsorakozni.

Bár a rendőrségnél ötig volt bejelentve, csak alig másfél órát tartott a Mi Hazánk demonstrációja. Utána szép lassan megindult mindenki hazafele, a helyszínen nem tapasztaltam balhét vagy bármifajta atrocitást.

Nem engedélyezte a rendőrség a vonulást, kiszorultak a város szélére

A Mi Hazánk eredetileg a Vásártérről szeretett volna átvonulni a Hősök tere elé Jászapátiban, ám ezt a rendőrség nem engedélyezte nekik. Több kérelmüket is elutasították, majd csak statikus tüntetést engedélyeztek a város szélén, a Vásártéren. A Polgármesteri Hivatal előtti tüntetést pedig azért tiltották meg, mert az önkormányzat a demonstráció hírére felújítási munkálatokat jelentett be oda, bár ezt azóta sem kezdték el.

A rendőrségi határozatban a bejelentett felújítási munkálatok mellett azzal indokolták a vonulás tiltását, hogy az alkalmas lehet arra, hogy az érintett útszakaszok lakóközösségeiben „riadalmat, félelmet keltsen, így felmerül az általános személyiségi jog és a magánszféra védelméhez való jog megsértésének lehetősége”.

Novák Előd fellebbezett a rendőrség döntése ellen, de a Kúria elutasította a keresetét. A Kúria döntése szerint megalapozott a gyülekezési jog gyakorlása, ha a vonulásos rendezvény kisebbségekben a közösséghez való tartozásuk okán félelmet kelt.

„Láthatóan létrejöttek a gyülekezési no-go zónák hazánkban, ahol nem lehet felvonulni a közbiztonságért, mert az a cigánybűnözőket zavarja”

– így reagált erre Novák Előd.

A fideszes képviselőt látják a háttérben

A Mi Hazánk Mozgalom szerint a térség fideszes országgyűlési képviselője, Pócs János nyomására szorította ki a rendőrség a tüntetést a város szélére. Ezt arra alapozták, hogy Pócs Facebook-oldalán korábban azt írta, a gárdisták semmit nem oldanak meg, és a gyűlöletkeltő felvonulások csak indulatokat gerjesztenek, olajat öntenek a tűzre.

„Nevetséges, se a megyei, se az országos rendőri vezetéssel nem beszéltem”

– mondta Pócs a Telexnek a Mi Hazánk vádjára, hogy az ő közbenjárására tiltotta volna meg a rendőrség a vonulást. A fideszes képviselő szerint mindenkinek megvan a gyülekezési joga, így a Mi Hazánk mozgalomnak is.

Ám ő megalapozatlannak tartja a demonstráció okát, nem lehet szerinte azt mondani, hogy kiemelkedő lenne a bűncselekmények száma Jászapátiban, és a rendőrség is tette a dolgát abban a két esetben, ami miatt a Mi Hazánk levonult a városba.

„Kiállok amellett, hogy a roma lakosság kilencven százaléka dolgos, jogkövető emberekből, tisztességes családokból áll. Van tíz százalék, aki bűnöző, meg drogozik, azokat felőlem a Mi Hazánkosok haza is vihetik”

− fogalmazott a fideszes országgyűlési képviselő a tüntetés előtti napokban. Pócs szerint a Mi Hazánk rendezvénye nem szólt másról, mint hogy politikai kampány van, és fel akarják hívni magukra a figyelmet, ezért az ország különböző pontjairól eljöttek Jászapátiba balhézni. További részleteket a Telex.hu cikkében olvashatnak.

Kapcsolódó cikkek